Állattartó szakmunkás

Állattartó szakmunkás

A szakképesítés OKJ száma: 34 621 03

„Nincs olyan pszichiáter a világon, aki többet ér, mint egy kutyakölyök, amikor megnyalja az arcod.”   (Bernard Williams)

Az Állattartó szakmunkás olyan gazda, aki állatokkal dolgozik. Állattartó szakmunkás: egy egyedülálló szakma. Mi mindent kell hát egy állattartó szakmunkásnak nap, mint nap elvégezni, hogy gondját viselje a csordájának, vagy nyájának? Az állattartó szakmunkásnak etetni kell reggel és este az állatait. Ez azt jelenti, hogy az állattartónak biztosítani kell az állatai táplálékát. A legtöbb állattartó szakmunkás gabonát is termeszt, és megtermeli állatai takarmányának nagy részét. De az állattartó szakmunkás azt is tudja, hogy oda kell figyelni állataira. Ha egy állat megbetegszik, legtöbbször az állattartó szakmunkás maga is el tudja látni, például kezelni a sérüléseket, sebeket, vagy kitisztítani egy sérült lábat. Az a szakmunkás, aki állattartásra szakosodott, a piacon, vagy más gazdáktól vesz fiatal állatokat, vagy ő maga tenyészti őket. Egész évre ki kell számítaniuk és meg kell tervezniük a csorda vagy nyáj fejlesztését, fejlődését. Az állattartó szakmunkásnak tudnia kell, hogyan bánjon az állataikkal, hogyan tudja a legjobban kezelni, összeterelni, egy meghatározott helyre vezetni, vagy megkötni őket. Összegezve: Az állattartó szakmunkás feladata a gazdasági állatok tartása és takarmányozása az állathigiénia, állatjólét biztosítása és megteremtése, a munka-, tűz- és környezetvédelmi követelmények betartása mellett.

Az Állattartó szakmunkás szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Az állattartó szakmunkás feladata a gazdasági állatok tartása, gondozása, takarmányozása, szaporítása az állathigiéniai, állatjóléti, munka-, tűz- és környezetvédelmi követelmények betartása mellett.

Állattenyésztéssel, állattartással szeretnél foglalkozni? Mezőgazdasági szakképzést keresel?

Ezzel a képesítéssel dolgozhatsz nagyállattartóként, nevelhetsz sertést, juhot, tehenet, szarvasmarhát. A szakmunkás további feladata az állattartó telepen az egyszerűbb hibaelhárítás és karbantartás elvégzése az épületeken, építményeken, valamint az állattartás gépein.

 „Nem hagyhatjuk teljesen magukra az állatokat, mert a világot átitattuk jelenlétünkkel és sokféle tevékenységünkkel.” (Laurel Braitman)

Az”IOSZIA” Duális Szak- és Felnőttképzési Intézmény szeretettel vár!

Valódi minőség,- fókuszban a tudás, és a tanuló!

írta: Fülöp Henrik