Örök kérdés: karrier vagy család?

Nők döntéshelyzetben

A nők belehalnak a rossz munkahelyi légkörbe, a férfiak pedig abba, ha nincs munkájuk…

Magyarországon az atipikus foglalkoztatási formák kevésbé terjedtek el, igen kevés lehetősége van a munkavállalóknak arra, hogy távmunkában vagy részmunkaidőben dolgozzanak. Meg kellene adni a lehetőséget a nőknek, hogy a családot, a karriert vagy épp mindkettőt választhassák. Ahhoz, hogy változás legyen, lehetőséget kellene adni a szülőknek például a délutáni munkavégzésre, vagy az is megoldást jelenthet, ha az iskola, óvoda közel van a munkahelyhez.

Aki bizonyít nőként a munkahelyén, annál, ha családalapításra kerül a sor, a munkáltató mindent meg fog tenni azért, hogy megtartsa, és például a szülés után visszatérjen a dolgozó. Azaz minden a kétoldalú kölcsönösségen alapul, a munkavállalónak is tennie kell a cégért, nemcsak a munkaadótól elvárnia, hogy az ő igényei szerint járjon el.

A nőknek nagyon fontos, hogy a család és a munka egyensúlyban legyen, enélkül nem tudnak sikeressé válni, kiemelkedő teljesítményt nyújtani a munkahelyükön. A kiegyensúlyozott párkapcsolatoknak ezáltal nagy hatása van a gazdaság fellendülésére is.

Egy fiatal nő számára fontos, hogy karriert építsen, de az is, hogy családot alapítson. A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell lemondani az egyikről annak érdekében, hogy a másik tökéletesen működjön. Csak okosan kell csinálni!

Párhuzamos tervezés

Miért szeretnénk párhuzamosan, együtt tervezni a családunk és a munkánk jövőjét? Mert azt tapasztaljuk, hogy az életünk akkor működik, akkor kerek, ha ezek a fontos részletek ügyesen és szervesen összekapcsolódnak benne. Tudatosítsuk életcéljainkat, mind a családtervezés, mind a munka területén.

Tanulj! Tanulj! Tanulj!

Amíg otthon van gyesen, gyeden, érdemes ezt az időt kihasználni és tovább képezni magad a saját szakmádban. Iratkozz be egy tanfolyamra, ami hetente csak egy-egy napszak elfoglaltságot jelent – így nem kell hosszú időre megválnod a kisbabádtól, mégis naprakész leszel a saját szakmai területeden, mikor visszaállsz a munkába. Véletlenül se gondold azt, hogy ezek felesleges erőfeszítések. Nem fogják tálcán kínálni neked az állást akkor, amikor úgy döntesz, hogy visszaállsz a munkába, de így sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy gyorsabban és könnyebben visszailleszkedj a munka világába szülés után.

Fülöp Henrik