Balog Zoltán állami kitüntetést adott át Paweł Cebula minorita szerzetesnek

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a köztársasági elnök megbízásából Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adott át Magyarországon teljesített szerzetesi szolgálatáért és a lengyel-magyar kapcsolatok erősítéséért Paweł Cebula minorita szerzetesnek Budapesten, 2014. november 20-án.
 
A miniszter köszöntőjében kiemelte: Paweł Cebula nyelvben és barátságban tiszteletbeli magyar, akinek az élete és munkássága azt bizonyítja, hogy két nemzet szeretete élhet egy szívben. „A hitben és a szolgálatban egyfelé haladunk” – fogalmazott a tárca vezetője a díjátadáson.
 
P. Paweł Cebula a középiskolai tanulmányainak befejezése után jelentkezett a lengyel minoritákhoz. 1991-ben érkezett Magyarországra és részt vett az akkor újraindított minorita rendházak és plébániák életében. Egerben fejezte be teológia tanulmányait, 1993-ban szentelte pappá Miskolcon, ahol négy évig szolgált. 1997-2000 között Egerben, majd egy évig Aradon teljesített lelkipásztori szolgálatot, ahol kiemelten fontosnak tartotta a magyarok lelkipásztori ellátását. Közreműködött a krakkói magyar kápolna létrehozásában, valamint Szent Hedvig, Szent Kinga és Boldog Jolán ereklyéinek elhelyezésében az egri Minorita templomban.
 
Budapest, 2014. november 20.