Balog Zoltán romaügyi tevékenységét dicsérte a volt NDK-s külügyminiszter

Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének romaügyi tevékenységét dicsérte az NDK utolsó külügyminisztere az MTI-nek adott pénteki berlini nyilatkozatában.

Tiszteletre méltó Balog Zoltán romaügyi tevékenysége – jelentette ki Markus Meckel evangélikus lelkész, az egykori keletnémet demokratikus ellenzék tagja, a volt NDK utolsó külügyminisztere.

A volt politikus azzal összefüggésben nyilatkozott az MTI-nek, hogy Viola von Cramon, a Zöldek parlamenti képviselője kifogásolta Balog Zoltán német kitüntetését.

Markus Meckel elmondta: Balog Zoltánt “elkötelezett” emberként ismerte meg, aki “a kommunista időkben is fellépett az emberi jogokért és a demokráciáért”.

Hozzátette: az Orbán-kormány tevékenységét “nagyon kritikusan szemlélem, ugyanakkor nagyon tisztelem, ahogyan Balog Zoltán a romakérdéssel foglalkozik, és hogy sikerült európai témává tennie” a roma integráció ügyét.

Ez az elkötelezettség nemcsak Magyarországnak fontos, hanem egész Európának – mondta Markus Meckel.

Megjegyezte, hogy a mostani magyar kormányzat számos képviselőjével kapcsolatban áll, és úgy véli, többen “megpróbálják a legjobbat kihozni a jelenlegi helyzetből”.

Közéjük tartozik Balog Zoltán is – mondta Markus Meckel. Hangsúlyozta: “a távolból szemlélve” nem tudja “konkrétan megítélni” Balog Zoltán miniszteri munkáját, de úgy véli, hogy a roma integráció a kormány politikájának fontos eleme, amivel a miniszter “tiszteletet vívott ki” Európában.

Markus Meckel a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagja, 1990 áprilisától augusztusáig volt az NDK külügyminisztere. Jelenleg nem tölt be politikai funkciót.

MTI, EMMI