Csaknem 363 millió forintnyi adomány érkezett a Nemzeti Összefogás Vonalára

SMS-eken keresztül 362 millió 930 ezer forint adomány érkezett a nemzeti összefogás számlaszámára – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács ülését követően.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a 1357-es SMS-számra több mint 607 ezer ember küldött üzenetet, ennek értéke 145 millió 156 ezer forint. Emellett a nemzeti összefogás számlaszámára 217 millió 101 ezer forint folyt be. Balog Zoltán tájékoztatása szerint az adományokat öt karitatív szervezeten – Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt és a Baptista Szeretetszolgálat – keresztül használják fel. Az érintettek eddig 5-5 millió forintot kaptak, és most újabb 25-25 milliót utalnak számukra a védekezés költségeire és a helyreállításra. A miniszter elmondta: a befolyt adományok teljes összegét az árvízzel összefüggésben használják fel, s ha elfogy a pénz, újabb összegeket szavaznak meg.

Balog Zoltán bejelentette, hogy június 23-án a közmédiában tematikus napot tartanak, amely során további adományokra számítanak.

Bakondi György helyreállítási miniszterelnöki megbízott arról beszélt: a beérkező forrásokat csak karitatív adományozásra fordítják. Ez korábban a kitelepítettek ellátását, majd visszaköltöztetését jelentette, jelenleg pedig a fertőtlenítést. A lakossági károkra vonatkozóan azt javasolta, hogy az érintettek képileg dokumentálva jelentsék be azokat a biztosítóknál is. Megjegyezte: lakhatatlanná vált lakóház nem volt.

Utalt arra, hogy a közutak, vasutak állapotának felmérése még tart, és felmérik azt is, milyen károk keletkeztek a mezőgazdasági területeken. A víz 10 ezer hektár mezőgazdasági területet öntött el, és mintegy 360 hektár károsult a védekezési munkálatok miatt.