A munkaerő kincset ér Gyöngyös környékén – már tízezren vizsgáztak sikeresen az IOSZIA- ban

Új cégek, bővítő vállalkozások, betöltetlen munkahelyek: a szakemberek szerint Gyöngyös környékén már nem a munkanélküliség, hanem a munkaerő hiánya jelent kihívást.

Szokatlan helyzet ez errefelé, ismerve a térség korábbi problémáit. Gyöngyös és vonzáskörzetének felnőttképzésében, tovább- és átképzések szervezésében, valamint a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásában az IOSZIA kulcsszerepet tölt be. A duális szak- és felnőttképzési intézmény vezetőjét, Fülöp Henriket kérdeztük tapasztalatairól.

Horváth László Országgyűlési Képviselő és Fülöp Henrik

Horváth László Országgyűlési Képviselő és Fülöp Henrik “IOSZIA” Felnőttképzési Intézményvezető

– Mi a meglátása a térség felnőttképzése fontosságáról?
– Az elmúlt 8 év során a felnőttoktatási és a felnőttképzési rendszer reformja és újjáépítése
már érzékelhető, pozitív eredményeket mutat térségünkben is. Az újonnan bevezetett
felnőttoktatási formák lehetővé teszik az igazán fontos, komplex, naprakész gyakorlati tudás megszerzését, a végzettséget igazoló bizonyítvánnyal együtt. Ennek köszönhetően a térségben élők már a leendő munkahelyeiket megismerve szerezhetik meg a munkáltatók által elvárt gyakorlati tudást, természetesen az elméleti képzés mellett. A több mint 10 ezer sikeres vizsgázónk bizonyítja, hogy a fejlődés közvetetten vagy közvetlenül szinte minden a térségben élő embert, családot érint.

– Gyöngyösre több nagy cég is betelepült mostanában, ez hogyan hat a képzési
piacra?
– Gyöngyös és vonzáskörzete az elmúlt időszakban kiemelkedő ipari fejlődésen ment és

megy keresztül, az ipari parkokba betelepülő cégek újabbnál újabb technológiákat és
korszerű berendezéseket helyeznek üzembe. Ezek működtetéséhez és karbantartásához
folyamatosan képezzük a naprakész tudással rendelkező szakembereket. Az átképzés, a
továbbképzés és a felzárkóztatás is növekvő pályán van, és korhatár nélkül , mindenki számára, akár 100%-os állami támogatással is elérhető. A munkahelyteremtő beruházások,élhetőbb környezetet, jobb életkörülményeket, és magasabb életszínvonalat jelentenek. Szeretnénk mindezt megköszönni az ebben kulcsszerepet játszó Horváth László országgyűlési képviselőnknek. Nélküle mindez nem jöhetett volna létre.

– Mik a legkeresettebb képzésfajták?
– Intézményünkben a legnépszerűbb képzések közé tartoznak az állam által finanszírozott
képzési és vizsgalehetőségek, például a fiatalok számára vonzó ingyenesen megszerezhető első nyelvvizsga, a szintén 100%-ban támogatott szakmát adó tanfolyamok, ezen kívül a hátrányos helyzetűeknek is biztosított felzárkóztató képzések, valamint a digitális írástudás elsajátítására irányuló ingyenes tanfolyamok. Dolgozunk, sok a tanulni vágyó, sok a munkalehetőség, teendőnk és lehetőségeink is bőven vannak!

Fotó: ioszia felnőt tképző intézmény.Szerző: KékesOnline