PiacTárs – Kiemelt projekt.

OSZIA_E_LEARINIG_EDUCATION_CENTERAz IOSZIA Felnőttképzési Intézmény a “PiacTárs – Kiemelt projekt a társadalmi vállalkozások ösztönzésére a fenntartható és versenyképes szociális gazdaság érdekében” c. kiemelt projekt keretében kiemelkedő sikerrel látta el mentorálási, képzési és tanácsadási feladatait.
A projektben résztvevő szervezetek megköszönték
a rájuk fordított energiát és az előremutató segítségnyújtást egyaránt. A személyes helyszíni mentorálás és jelenlét egy új strukturális lehetőséget biztosított a mindennapi problémák megoldásában és a folyamatban, folyamatirányításban keletkezett fennakadások áthidalásában. A moduláris új e-learning tananyagok nagymértékben segítették a hatékony és rugalmas fejlődést a vállalkozások életében, valamint gazdasági működéseikben. Mondta el Fülöp Henrik Intézményvezető
A Program sikerességet mi sem bizonyítja jobban, mint a megrendezésre került: PiacTárs Nemzetközi Konferencia és Vásár, Budapesten!

A rendezvényen Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkozáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, további 15,9 milliárd forint uniós támogatást biztosítanak a 2014-2020 közötti ciklusban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban a társadalmi vállalkozások fejlesztésére. Az államtitkár hozzátette, a felhívásra több mint 400 szervezettől 15 milliárd forintot lefedő projektötlet már be is érkezett.

A rendezvényen az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket.
dr. Karakó László azt hangsúlyozta, a kiemelt projekt célja a szektor ösztönzése, piacképes termékek előállítására és szolgáltatások nyújtására, amelyek segítségével – egy fenntartható üzleti modell alapján – tartós foglalkoztatási lehetőségeket tudjanak biztosítani a kevésbé fejlett régiókban.

 A cél érdekében a Társaság térítésmentes szakmai szolgáltatásokat nyújt a szektor számára. Többek között tanácsadást, mentorálást, online és marketing megjelenési lehetőséget, rendezvényeket, hálózati találkozókat biztosít. 

 A nemzetközi konferenciával célunk a magyarországi és külföldi társadalmi vállalkozások bekapcsolása a nemzetközi hálózatokba, aminek egyik eszköze a kiemelt projekt keretében megszervezett, társadalmi vállalkozások Vásárával egybekötött 150 fős Nemzetközi Konferencia. 

A rendezvényen hazai és nemzetközi előadók bevonásával mutattuk be, magyarországi és külföldi résztvevőknek a társadalmi vállalkozások jelenlegi helyzetét. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a valós piaci igények kiszolgálására létrejött minőségi, versenyképes termékek és szolgáltatások kínálatába. A rendezvényen résztvevők számára kiváló alkalom nyílt hazai és nemzetközi szintű kapcsolatfelvételre, tapasztalatcserére és együttműködések kialakítására.

A konferenciával egyidőben szerveztük meg a társadalmi vállalkozások termékeinek vásárát, ahol a résztvevők megtekinthették és meg is kóstolhatták a szervezetek minőségi, kézműves, egyedi, háztáji termékeit.

A kiállítók között voltak azok a szervezetek, amelyek termékeikkel és szolgáltatásaikkal pályáztak a Hozzáadott Helyi Érték Díjra.

Pályázatunk célja, hogy elismerje azokat a társadalmi vállalkozásokat, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal segítenek a munkanélküliség felszámolásában; továbbá a vállalkozói és a szociális értékek innovatív alkalmazásával segítik a közösségek fejlesztését. A díj értékeli és erősíti a fenntartható társadalmi vállalkozások piaci jelenlétét és szerepét, hogy azok mielőbb a for-profit szféra megbízható partnereivé váljanak.

 A Hozzáadott Helyi Érték Díj nyertesei 2018-ban:

  • Legjobb termék-előállító társadalmi vállalkozás: Vidékért Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó Szociális Szövetkezet

  • Legjobb szolgáltató társadalmi vállalkozás: Strázsa Tanya Turisztikai és Képző Közhasznú Szociális Szövetkezet

  • Legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás: KÖVET Egyesület a fenntartható gazdaságért

  • Legígéretesebb társadalmi vállalkozás: Ökográf Egyesület

  • Különdíjban részesült az Alapítvány az autista gyermekekért

Kép, szövegrész: forrás: / MTI, OFA Nonprofit Kft. /