Tíz év óta először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága

Tíz év óta először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök január 27-én az Országházban, ahol Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével kitüntetéseket adott át a 2013-as nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő magyar diákoknak és tanáraiknak.

Beszédében a miniszterelnök kiemelte: a nemzetközi diákolimpiákon elért magyar sikerek azt bizonyítják, hogy a sokszor lesajnált magyar oktatási rendszer még mindig képes lépést tartani a világ élvonalával. Ugyanakkor éppen a diákolimpiákon sikereket elérő tanulók példáját nevezte a legerősebb érvnek arra, hogy „ha eredményt és sikert akarsz, nem hagyatkozhatsz az unott napi rutinra”.

Minden nemzedék legalább egyszer, „már ha hagyták”, nyakába vette a világot, tanult, dolgozott, lehúzta a diák- és inaséveit külföldön, majd feltette magának a kérdést: van-e értelme hazajönni, hazahozni a kint szerzett tudást. „Én hazajöttem, de éppen azt a célt tűztem ki magam elé, hogy Magyarországot, ha törik, ha szakad, olyan országgá tegyük, ahová haza lehet jönni, (…) sőt ahová érdemes is hazajönni” – fejtette ki Orbán Viktor. Kormánya is azért dolgozik – folytatta, utalva Széchenyi István szavaira -, hogy „magyarnak lenni ne csak felemelő érzés, de kifizetődő dolog is legyen a következő évtizedekben”, találjon lehetőséget Magyarországon minden fiatal.

A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy embert próbáló kihívás egy „lerongyolódott és kifosztott országot” a lehetőségek földjévé tenni. Az első lépések azonban már megszülettek – mondta, kiemelve ezek közül, s biztatónak is nevezve egyúttal, hogy „tíz éve nem volt olyan, hogy a fiatalok és a nők foglalkoztatottsága Magyarországon nőtt volna”. Az ország előnyére változott, kiáll magáért, megvívja a vitákat, ha kell, összefog, és cselekszik – jelentette ki, majd hozzátette: „végre kezd megjönni a magyar önbizalma”, Magyarország pedig ígéretes és szép jövő előtt áll. Orbán Viktor úgy fogalmazott, egy felívelő időszak következik Magyarország és talán Európa életében is, meggyőződése, hogy „a magyar szellem és a magyar tudás számára komoly lehetőségek nyílnak meg”. Szavait azzal zárta: magyarnak lenni Európában és a Kárpát-medencében történelmi feladvány, amelyet minden nemzedéknek magának kell megoldania. „Izgatottan várjuk az önök megfejtését” – mondta hallgatóságának.

A kormányfő beszédét követően Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével adta át az elismeréseket a 2013-as – kémiai, fizikai, biológiai, matematikai, földrajzi, csillagászati és asztrofizikai, filozófiai, valamint informatikai – diákolimpiákon sikereket elérő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak.

MTI, EMMI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula

Diákolimpia-díjátadó