Az államnak garantálnia kell az emberi jogokat

Az államnak mint a nemzeti és emberi szolidaritás legfőbb szerveződésének és letéteményesének garantálnia kell az emberi jogokat – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Szabadságjogok Magyarországon ma című, az emberi jogok világnapján megrendezett konferencián kedden Budapesten.

Előadásában a tárcavezető kiemelte: az államnak olyan keretnek kell lennie, amely az életnek és az emberi méltóságnak biztonságot nyújt. Az államnak nemcsak felelősséget kell vállalnia, hanem segítenie kell polgárainak is felelősséget vállalni az emberi jogok ügyében – hangsúlyozta.

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel Alapítvány minden évben az emberi jogok világnapján tartja meg közös szervezésű konferenciáját, ezúttal már az ötödik alkalommal került sor a rendezvényre. Balog Zoltán, aki a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke is, felhívta a figyelmet: örvendetes, hogy ez az esemény minden évben olyan fórumként szolgál, amelyen több politikai irányzat képviselői le tudnak ülni egy asztalhoz és félretéve a napi csatározásokat párbeszédet tudnak folytatni az emberi jogok kapcsán – s bár lehet, hogy részkérdésekben mást gondolnak, de mégis, morálisan mindannyian elkötelezettek ezért az ügyért.

(Forrás: EMMI/MTI)