Balog Zoltán tárgyalásokat folytatott az indonéz képviselőházi alelnökkel

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ma hivatalában fogadta Priyo Budi Santoso indonéz képviselőházi alelnököt. A találkozón a magyar miniszter bejelentette, hogy Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében a magyar kormány 50 ösztöndíjat ajánl fel indonéz hallgatók számára. A tárgyaláson a felek kölcsönösen megerősítették az oktatás területén történő további együttműködési szándékukat is.

Priyo Budi Santoso kiemelte, hogy Magyarország az ázsiai szigetország legfontosabb stratégiai partnere a közép-kelet európai térségben, ezért a régióban elsősorban Magyarországgal szeretnék tovább fejleszteni és más területekre is kiterjeszteni a már meglévő oktatási együttműködést.

Balog Zoltán köszönetét fejezte ki, hogy az Indonéziával fennálló felsőoktatási partneri kapcsolatnak köszönhetően a Darmasiswa ösztöndíj keretein belül 1993 óta már 170 magyar hallgató tanulhatott az ázsiai országban. Jelezte, hogy a két ország közötti kiváló együttműködést mutatja az is, hogy 2013 folyamán egyaránt sikerrel zajlott le a budapesti I. Indonéz-Magyar Rektori Konferencia, valamint az Indonéziában megrendezett kétnapos Magyar-Indonéz Felsőoktatási Fórum.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország törekszik az együttműködés további megerősítésére. Ezt szolgálja többek között a kidolgozás alatt álló Magyarország-ASEAN Ösztöndíjprogram, valamint a Stipendium Hungaricum program, amelyek keretében az indonéz fél részére 50 ösztöndíjat ajánlanak fel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az együttműködés realizálása érdekében kezdeményezi kétoldalú tárcaközi megállapodás létrehozását az indonéz kormánnyal, amihez Balog Zoltán a képviselőházi alelnök támogatását kérte.

Priyo Budi Santoso megköszönte a magyar felajánlást, és megerősítette, hogy Indonézia is elkötelezett a két ország közötti felsőoktatási kapcsolatok fejlesztésében. Ezt alátámasztandó tájékoztatta Balog Zoltánt arról, hogy Indonézia viszonossági alapon ösztöndíjprogramot tervez indítani magyar hallgatók számára.

A tárgyaláson az indonéz fél kérésére Balog Zoltán ismertette a magyar kormányzati reformokat az egészségügy, a család-, illetve a gyermekvédelem területén.

(Fotó: Árvai Károly, Kormány.hu)